Булімія- чи так це безневинно?

photo

Багато хто з нас незадоволені своїм зовнішнім виглядом, а особливо своїм тілом. Ми звикли до стандартів краси і фігури, і прагнемо отримати результат якомога швидше. Дієти, методики, не їсти після шостої вечора і багато іншого. У прагненні за ідеалом, ми прагнемо якомога швидше досягти результату, але чи завжди мета виправдовує засоби?

Часто люди забувають про те, що всі різні дієти потрібні в першу чергу для здоров’я, а потім вже для гарного зовнішнього вигляду, і саме через це з’являються різні розлади, котрі пов’язані з харчуванням, такі як булімія або анорексія.

Булімія – що це

Майже кожен знає про анорексії і приблизно розуміє, про що йде мова, але про те, що ж таке булімія чули далеко не всі. Булімія – це нервово-психічний розлад харчової поведінки і має дві змінних фази. Перша – це неконтрольоване переїдання, а друга – використання різних методів очищення шлунку. Очищення може відбуватися різними способами: викликання блювоти, клізма, вживання проносних, жироспалюючих і сечогінних препаратів.

Ознаки та симптоми булімії

Булімія має жахливі наслідки, але при цьому не менш погані ознаки і симптоми:

  • почервоніння ясен і руйнування зубів;
  • зневоднення;
  • порушення нормальної роботи печінки і нирок;
  • хвороби серця
  • проблемна шкіра;
  • часті хвороби горла через мікротравми, які хворий завдає нігтями, коли штучно намагається викликати блювоту.
  • запалення стравоходу;
  • занепад сил;
  • нерегулярний менструальний цикл;
  • внутрішні кровотечі;
  • судоми (через дисбаланс мінералів і солей);
  • кишкові розлади;
  • збільшені слинні залози;

Якщо ви помічаєте за собою хоча б пару симптомів, потрібно звернутися за допомогою до психотерапевта. Якщо вчасно помітити проблему, її можна швидко вирішити, як ніби її ніколи і не було. Якщо запустити проблему, то деякі наслідки незворотні.

До чого може привести запущена форма булімії

Потрібно розуміти, що при булімії порушується робота всіх внутрішніх органів. Але що саме відбувається з організмом в цей момент?

  1. Хронічне зневоднення. Настає воно через постійне викликання штучної блювоти і тривалого прийому різних сечогінних і жиросплалюючих препаратів і призводить до порушення водно-електролітного балансу. Це означає що йде порушення скорочення м’язів, а також починаються проблеми з серцем і нирками, в результаті чого відзначаються численні набряки. Може виникнути тахікардія, збільшитися лімфовузли, з’явиться задишка і слабкість.
  2. Травна система починає працювати неправильно: виникають гастрити і виразки шлунку і дванадцятипалої кишки. Слизова рота і стравоходу постійно запалюється. Погіршується стан зубної емалі, аж до повного руйнування зубів. У стравоході утворюються виразки, які важко піддаються лікуванню і можуть привести до серйозних проблем аж до онкології.
  3. Значно погіршується стан нігтів, волосся випадає та рідшає, стає сухим, ламким і млявим. Без вчасно розпочатого лікування послаблюється кісткова і м’язова тканина.
  4. Порушується робота нервової і серцево-судинної системи. Це означає, що людину мучить безсоння і вічна тривога.

Як боротися з булімією? Як лікувати?

Діагностика булімії

Цей етап вважається одним з найважливіших при лікуванні булімії. Важливо розпізнати не тільки симптоми і ознаки, а й причини захворювання. Розмова з пацієнтом допоможе психотерапевтові розібратися в суті проблеми і призначити правильне лікування. Щоб визначити, як вилікувати булімію, лікар-психотерапевт проводить загальний огляд пацієнта і вивчає клінічні ознаки захворювання.

Професійне лікування булімії

Як говорилося вище, першим етапом є діагностика, без неї лікування неможливо. Після цього, психотерапевт визначає метод, з яким ви будете працювати, який підходить вам найкраще. План, за яким ви будете йти індивідуальний для кожної людини. Також складається план харчування, виконання якого необхідно постійно контролювати. Тому важливо, щоб в лікуванні хворого булімією брали участь його родичі і близькі, так як пацієнту потрібна підтримка і контроль.

Самостійне лікування

  • Найперше і найголовніше, що ви повинні зробити, це прийняти ситуацію на сьогоднішній день, такою як вона є, не гризучи себе, чи не соромлячись і ні в якому разі не катувати себе за це. Ознаки булімії таке ж явище, як і кашель, серцеві напади та багато іншого. Ні в якому разі не звинувачуйте себе.
  • Друге, прийняти свій життєвий досвід і осмислити його. Розібратися в причинах, чому так сталося, що посприяло цьому.
  • Наступне це почати давати собі можливість проявляти будь-які емоції, позитивні чи негативні, це не має значення.
  • Пам’ятати, що нервовий голод – це голос нещасної дитини всередині. Нинішній дорослий і дитина повинні налагодити взаєморозуміння між собою, а це значить пережити і залікувати душевні рани дитинства, пробачити образи, зрозуміти причини поведінки батьків і прийняти себе!
  • Навчитися любити і поважати себе в тому самому вигляді, в якому створила вас природа, тобто прийняти себе таким який ти є. Потрібно усвідомити, що ваше тіло і ваш зовнішній вигляд повинен подобається і бути комфортним тільки особисто для вас і більше нікого.
  • Посилювати позитивні емоції. Жити повноцінним, осмисленним життям і отримувати задоволення від різних цікавих занять.
  • І найголовніше – це усвідомити, що ідеалу не існує. Будь-то зовнішній вигляд, ваша робота або ще щось. Не можна гнатися за різними стандартами. Потрібно навчитися піклуватися про себе, любити себе і робити все для вашого особистого комфорту.

Тільки саме важливе та цікаве
Підписатися на розсилку останніх статей