Як підтримати людину у депресії

photo

Вступ

Стан депресії досить поширений: у кожного з нас є до 20% ймовірності, що ми можемо його відчути протягом свого життя і така ж ймовірність у наших близьких і друзів. Депресія може розвинутися як реакція на якусь негативну подію, що пов’язана з нами або ж через ендогенні фактори (порушення нейрохімічного балансу). І однією з яскравих характеристик депресивного стану є бажання ізолюватися, закритися від усіх, заховатися «в своїй норі». А парадокс полягає в тому, що саме соціальна підтримка сприяє виходу з депресивного стану. Коли ми ламаємо ногу або руку ми користуємося милицями, пов’язками, гіпсом або тростиною, щоб себе підтримати на час одужання і зрощення кістки. При психічному розладі нам теж потрібна опора тільки в психічній (моральній) формі, яку ми можемо отримати не лише від психотерапевта, але (і, мабуть, це більш важлива підтримка) від своїх близьких, друзів і знайомих.

Тут представлені кілька рекомендацій з надання моральної підтримки людям у нестабільному психічному стані, в тому числі після втрати.

Будьте терплячі

Намагайтеся зберігати терпіння до сильних емоцій і стресових реакцій людини в стані розладу. Пам’ятайте, що мислення може спотворюватися в цьому стані і людина сприймає себе, світ і оточуючих не так як раніше. Запевнення, що «їм потрібно рухатися далі», «не нити», «розібратися зі своїм життям» можуть бути марні, або навіть відштовхнути від вас. Наберіться терпіння, з часом цей стан пройде.

Будьте розуміючими

Важливо давати можливість вашій близькій людині вимовлятися. Вислухайте уважно без критики і порад. Постарайтеся просто зрозуміти, як можна краще, почути і бути емпатічним. Якщо ви відчуваєте, що хочете якось допомогти, але не знаєте, як саме, скажіть про це близькій людині. Запитайте, що йому (їй) потрібно прямо зараз.

Будьте наполегливими

Як уже згадувалося в депресії є тенденція до соціальної ізоляції. Спробуйте дотягнутися до людини, завжди давайте йому (або їй) зрозуміти, що ви поруч і готові прийти в будь-який час.

Зрозумійте дію тригерів

Якщо депресія сталася в результаті якоїсь негативного події, то згадування про неї може запускати стресові реакції. Намагайтесь просто підтримати і зрозуміти, так як немає «часового обмежувача» на реакцію, то і немає часового обмежувача на ваше бажання підтримати близьку людину.

Звертайте увагу людини на турботу про себе

Спонукайте людину приділяти час для турботи про себе, наприклад, на релаксацію, фізичні вправи, прогулянки, поліпшення режиму сну. Можливо складіть йому або їй компанію в пробіжці, велосипедній прогулянці або занятті з йоги.

Підтримуйте отримання різної допомоги

Якщо важкий стан не проходить кілька місяців, стимулюйте близьку людину звернутися за допомогою до фахівця (психіатр, психолог, ін).

І не менш важлива рекомендація – Подбайте про себе. Якщо стресові реакції близької людини викликають у вас негативні емоції, прийміть їх і знайдіть спосіб зменшити їх негативні наслідки. Емоційне вигорання – частий симптом серед близьких та родичів людей у ​​важкому стані.

Тільки саме важливе та цікаве
Підписатися на розсилку останніх статей